COMUNICAT DE PRESĂ privind şomajul tehnic

Informaţii pentru toți cei interesați cu privire la apariția OUG 30/2020 (şomajul tehnic) pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, publicată în MO 231/21.03.2020

Ordonanța reglementează ca:
“(1) Pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020;
(2) De prevederile alin. (1) beneficiază salariații angajatorilor care îndeplinesc una din următoarele condiții:
a) întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate, și dețin certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prevăzut la art. 12 din anexa nr. 1 la Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează certificatul de situații de urgență conform metodologiei aprobate prin ordin;
b) reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației prevăzute la alin. (1) pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență (data publicării în Monitorul Oficial – 21.03.2020)
(3) Pentru angajatorii menționați la alin. (2) lit. b), plata indemnizației prevăzute la alin. (1) se va realiza în baza unei declarații pe propria răspundere din care să reiasă faptul că angajatorul înregistrează o diminuare a încasărilor din luna anterioară depunerii declarației pe propria răspundere, cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020, și că nu are capacitate financiară pentru a plăti toți salariații.”

Concluzionând:

Angajatorii, care sunt direct afectați de măsurile impuse odată cu declanșarea stării de urgență şi au suspendat activitatea în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, vor putea beneficia, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de plata indemnizațiilor acordate salariaților în valoare de 75% din salariile brute acordate, pentru toți angajații lor, dar nu mai mult de 75 % din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.
Angajatorii afectați indirect, dar ale căror încasări au scăzut cu cel puțin 25% față de primele două luni ale anului și care nu au capacitatea financiară pentru a plăti toți salariații, vor putea beneficia de măsurile prevăzute de OUG 30/2020, respectiv de plata șomajului tehnic din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru cel mult 75% dintre angajați care au contracte active la data intrării in vigoare a OUG.
Conform OUG 30/2020, solicitările angajatorilor aferente lunii martie pentru perioada în care contractele de muncă ale angajaților au fost suspendate pot fi depuse în format electronic după data de 01.04.2020, alături de documentele reglementate prin aceasta.
Documentele vor fi transmise obligatoriu online la o adresa unica creată în acest sens: timis@anofm.gov.ro , cu semnătură electronică sau prin scrisoare recomandată la adresa AJOFM Timiş, bdul Republicii nr. 21, Timisoara, cod postal 300158.
Totodată, pentru a veni în sprijinul pieței forței de muncă din județul Timis, AJOFM Timis pune la dispoziția celor interesați un numerele de telefon valabile în timpul programului de funcționare al agenției: 0735779658, 0256/294231, 0256/294627 precum şi la adresa de email : ajofm@tm.anofm.ro
De asemenea, pe site-ul ANOFM (www.anofm.ro) şi AJOFM Timiş (www.anofm>ajofm timis.ro) , precum şi pe pagina de facebook a AJOFM Timiş găsiţi informaţii la zi privind aplicarea şomajului tehnic.
Reluăm îndemnul ca în această perioadă complicată, angajatorii să dea dovadă de responsabilitate socială față de angajați, iar angajații să prezinte înțelegere față de aceștia.

Vă asigurăm în continuare de tot sprijinul instituției noastre pentru a trece împreună peste această perioadă.

Adresa o puteți descărca aici:

Anunț de la AJOFM Timiș

Categories: Informații publice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *